Kokoomuksen uusmaalainen kansanedustaja ja puolueen yrittäjyys- ja elinkeinopolitiikan verkoston tuore puheenjohtaja Pia Kauma ei ole vakuuttunut hallituksen työllisyys-, yrittäjyys- ja talouspolitiikan linjasta.
”Vasemmistohallitukselta on päässyt unohtumaan, että hyvinvointi syntyy vain ihmisten ahkeruudesta ja riskinotosta, yrittäjyydestä ja työnteosta. Kuten puheenjohtajamme Petteri Orpo on osuvasti todennut, hallitus rakentaa nyt 70-luvun Suomea, jossa valtio tekee kaiken. Meille julkisen sektorin paisuttaminen ei käy. Kokoomus haluaa rakentaa kannustavaa ja välittävää Suomea, joka perustuu yksilöiden vapauteen ja mahdollisuuksiin sekä vastuulliseen markkinatalouteen. Näytämme olevan suomalaisella puoluekentällä valitettavan yksin”, sanoo Kauma.
Kokoomus on esittänyt, että 2020-luvun työllisyysastetavoite nostetaan 80 prosenttiin. Puolue on peräänkuuluttanut, että jo tämän vaalikauden aikana on tehtävä päätökset, jotka nostavat työllisten määrää 100 000 kriisiä edeltävään tasoon verrattuna. Kauma huomauttaa, että hallituksen työllisyystavoite karkaa yhä kauemmaksi. Toukokuussa työttömyys oli lähes kaksinkertainen vuoden takaiseen nähden. Kevään aikana yli puoli miljoonaa suomalaista on ollut lomautuksia koskevissa yt-neuvotteluissa.
”Koronakriisi ei muuta sitä tosiasiaa, että työnteon pitää olla aina kannattavaa. Ei vain voi olla niin, että kotona olemalla saa saman summan kouraan, kuin heräämällä joka aamu kuudelta töihin. Työttömyydessä ei ole niinkään kyse ihmisten laiskuudesta, vaan työmarkkina-, vero- ja sosiaalisturvajärjestelmistä, jotka eivät mahdollista kaikkea työntekoa ja kannusta ahkeruuteen”, Kauma lisää.
”Tarvitaan konkreettisia tekoja. Esimerkiksi työehtojen paikallista sopimista on lisättävä, kotitalousvähennystä on laajennettava ja opiskelijoiden työnteon tulorajoja on nostettava pohjoismaiselle tasolle – 19 000 euroon vuodessa”, Kauma sanoo.
Kauman mukaan suomalainen työelämä kaipaa isoa ravistelua. OECD:n mukaan Suomi erottuu muista eurooppalaisista maista epäedullisesti muun muassa sillä, että yli 55-vuotiaiden miesten työllisyysaste on alhainen. Kauman mukaan hyvinvointiyhteiskunnan turvaamisen kannalta on kestämätöntä, että eläkeikää lähestyvät työikäiset jäävät työmarkkinoilta syrjään. Kauma toivoo tekoja myös mielenterveysongelmien hoitoon, sillä niistä on muodostunut suurin syy työkyvyttömyyseläkkeelle jäämiseen.
”Tekemistä riittää, mutta vasemmistohallitus vain luottaa siihen, että velkoja ei koskaan tarvitse maksaa takaisin. Ja käyttäytyy ikään kuin mitään ongelmia ei olisikaan”, Kauma päättää.