Metropolialueen pakkoliitos loisi kalliin byrokratiahirviön

3.6.2014 julkaistu tiedote

 

Metropolialueen kuntajakoselvittäjät julkistivat tiistaina 3.6. alustavan linjauksensa metropolialueen uudeksi kuntajaoksi. Mallissa ehdotetaan yhdistettäviksi Espoon, Helsingin, Kauniaisten ja Vantaan kaupungit, Sipoon kunta ja Tuusulan kunnasta Helsinki-Vantaan lentokenttään rajoittuva alue.

”Kuten Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä aiemmin totesi, on Espoon valtuusto torjunut byrokraattisen ja kalliin liitoksen useaan otteeseen. Kaikki tulevat kuntaliitokset on voitava perustella paikallisille asukkaille ja niiden on perustuttava vapaaehtoisuuteen. Tässä mielessä kuntajakoselvitystä voidaan hyvällä syyllä kutsua näennäisprosessiksi”, kansanedustaja ja Espoon kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Pia Kauma toteaa.

Kuntajakoselvittäjien ehdotusta perustellaan metropolialueen kokonaisedulla, jossa kuntien keskinäinen kilpailu nähdään resurssien hukkaamisena. Toisaalta jos palvelut järjestettäisiin koko metropolialueella Helsingin hintatasolla, on niiden kokonaishinnan arvioitu kallistuvan jopa miljardilla eurolla vuodessa.

”Mistä lähtien kilpailu on nähty lähtökohtaisesti negatiivisena asiana? Maahanmuuton ja segregaation kaltaisia kysymyksiä on järkevää tarkastella laajemmasta perspektiivistä. Ei pidä kuitenkaan unohtaa, että metropolialueen sisäinen kilpailu parantaa palveluiden laatua ja pitää niiden hinnan kurissa, mistä hyötyvät alueen kaikki asukkaat”, Kauma toteaa.

Lopullinen kuntajakoehdotus tehdään valtuustoille lokakuun loppuun mennessä. Pääkaupunkiseudun osalta vaihtoehtoisena ratkaisuna on esitetty esimerkiksi metropolikaavaa, joka ohjaisi seudun maankäytön, liikenteen ja asumisen kehittämistä.

”Pidän ällistyttävänä, että erityisen kuntaliitoksen selvittäjät ovat täysin laput silmillä ehdottamassa ylhäältä käsin massiivista kuntaliitosta, joka pitäisi sisällään yli 100 000 työntekijää. Ottaen huomioon, että esimerkiksi suurimpiin pörssiyhtiöihimme lukeutuva Nokia-yhtymä työllistää kaikkiaan noin 59 000 henkeä ja Kone noin 43 000, olisi tämän pakkoliitoksen luoman byrokratiahirviön kankeus ja tehottomuus aivan omassa luokassaan. Tietyllä tarkasti määritellyllä toimialueella toimiviin yrityksiin verrattuna sadan tuhannen työntekijän monialainen kuntaorganisaatio olisi jo pelkästään johtamisen näkökulmasta kannalta erittäin ongelmallinen”, Kauma toteaa.

”En ole toisaalta yllättynyt tästä esityksestä, vaan pidän sitä ennalta-arvattavana. Tehtävänanto on selvästikin ollut esittää jättimäistä kuntaliitosta, joten sellaista on nyt tarjolla. On uskomatonta, että kuntauudistusprosessin aikana ei ole opittu juuri mitään. Ei kuunnella, ei hyödynnetä tietoa tai analyyseja – toimitaan vain pakonomaisesti yhden tavoitteen ohjaamana”, Kauma toteaa.

”Espoo, Kauniainen, Kirkkonummi ja Vihti käynnistivät omasta aloitteestaan viime syksynä keskinäisen selvityksen, jolla pyritään kehittämään kuntien yhteistyömahdollisuuksia ja seudun kilpailukykyä. Tälle prosessille on annettava työrauha ja unohdettava puheet byrokraattisista pakkoliitoksista”, Kauma toteaa.

 

Lisätietoja:

Pia Kauma, puh. +358 50 5746764

 

Aiheen uutisointia Talouselämässä ja Verkkouutisissa.

Jaa tämä artikkeli somessa:
TwitterFacebookLinkedIn